Nuha First Day at Pre-School

Today is Nuha first day at pre-school. She looked happy and distress. I guess she knew that she is at the new school..New teachers, friends and environment. Ummi prays that Nuha will grow up to be a good solehah kid and smart in everything she does. So, this is my first step in giving Islamic approach to my kid. My doa is that Nuha could recite and haffaz Al-quran by the age of 5. I know it’s hard but as a Muslim, effortless approach of giving Islamic education to our kids is compulsory and perseverance.

20130101_080517

20130101_081839

20130101_082146

Advertisements

Selamat Tahun Baru

Alhamdullilah..kita dah nak hampir sampai ke penghujung Year of 2012 (which will be tomorrow!). Alhamdullilah dengan Izin-Nya tahunni segala apa yang diingikan dimakbulkan Allah. Syukur ke hadratNya. Tiada apa yang lebih bermakna sekiranya apa yang kita inginkan berakhirnya dengan seperti apa yang kita impikan. InsyaAllah, tahun baru bermula dan tahun 2013 mudah-mudahan apa yang didoakan moga-moga tercapai hendaknya. Walaubagaimanapun, semua apa yang kita inginkan tidak datang bergolek. Semuanya kena usaha. Sesuai dengan firman ALLAH S.W.T yang bermaksud- Dia tidak akan merubah nasib kaum itu kecuali kaum itu sendiri yang mengubahnya. Usaha-usaha-usaha dan usaha tanpa mengenal jemu. Alhamdullilah juga dengan IzinNya PhD saya berakhirnya dengan jayanya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran..alhamdullillah semua dapat diharungi dengan jayanya.

Bila mengimbas kembali memori perjalanan hidup sebagai pelajar PhD…kepayahan sukar untuk digambarkan. Dengan 2 orang babies yang Allah kurniakan semasa belajar semacam bebanan yang mungkin tak akan mampu dibawa. Namun berkat sokongan dan doa sekeluarga serta bantuan dari suami, semua dapat diharungi. InsyaAllah, jikalau ada kelapangan ingin berkongsi suka-duka bergelar pelajar PhD. Iya bila ada kelapangan.

Apapun, semoga tahun 2013 membuahkan lagi kejayaan. beberapa resolusi tahun 2013 yang ingin dikongsi:

1. Mudah-mudahan Nuha khatam quran by the age of 5 years old. Ini impian utama sekarang.
2. Diizinkan Allah untuk menghantar ibubapa menunaikan haji.Hadiah kepada mereka berdua yang bersusah-payah membesarkan saya tanpa keluhan.
3. Mungkin untuk mengandungkan anak ke 3 -mudah-mudahan.
4. Berpindah rumah baru – InsyaAllah…

With my eldest daughter Nuha…

54581_10152278730710005_157963679_o


177222_10152280528550005_1894791094_o

IMG_7220With my heart and soul…husband and kids..love them all.

IMG_7226with my parents…

IMG_7218with my famili…tak semua hadir konvokesyen

Chest therapy – lelah dan batuk berkahak

Assalamualaikum,

Iya dah lama tak menulis (tak tahu nak bagi alasan apa lagi!)….even nak start writing paperpun nak cari semangat..macam semangat buat Phd..(ngeeeeee). Menulis ni sebenarnya memerlukan kesukaan dan masa free yang banyak. Dan satu lagi perlu ada topik yang menarik. Kalau semua ini ada..I believe ramai follower yang sanggup tunggu kita punya updates,isn’t it?…

Alright, tak nak buang masa. Straightforward to the topik. So hari ini nak share satu benda iaitu chest therapy. To me, chest therapy is a new thing. Baru belajar dari seorang Dr. yang sangat murah hati nak share a tip on how we can less the mucus (kahak) dekat paru-paru. Ini selalunya kita apply dekat budak-budak yang mengalami batuk-batuk dan lelah.

Nuha, my little princess, ada lelah. Ok sekarang ni dah start musim hujan. Makanya, kebarangkalian dia untuk mendapat lelah adalah tinggi. So, last Saturday we went to a clinic to see doctor just because of her asthma. So i thought the Doctor would simply give her neubeliser treatment but I was wrong. The doctor, oppositely, taught the chest therapy to me.  Sangat teruja saya melihat doktor itu untuk membantu saya.

Chest therapy ini adalah salah satu cara untuk kita mengurangkan kahak di dalam paru-paru. Lihat gambar ini. Anak dibaringkan dan bantal diletakkan di tengah-tengah badan anak. Maknanya, chest kanak-kanak perlu berada di atas bantal and berkeadaan tinggi. selepas tu, perlulah menepuk perlahan chest di sebelah kanan dan kiri. Buatlah selama 5 minutes- 10 minit.

picture credit to google image

Cara ini saya dah apply kat Nuha..alhamdullilah iya berkesan. Menurut Dr tersebut, kahak akan keluar melalui muntah atau kanak-kanak menelan semula kahak dan keluar melalui najis. Chest therapy ini dibuat sejam/sebelum makan ubat batuk atau ubat yang berkaitan. Bila buat kat Nuha haritu, sesampai rumah after 10 minutes makankan dia ubat, immediately she went to the toilet and vomit foods with phlegm. Sangat lega saya lihat Nuha at that time, the sounds of wheezing pun hilang. Alhamdullilah.

Jadi, for all mommies out there yang anak mengalami batuk berkahak dan yang lelah…silalah applykan chest therapy ini..alhamdullilah sangat berkesan.

I feel honoured

Alhamdullilah, dengan izin-Nya berjaya menamatkan PhD. Walaupun agak lama untuk menanti pengakhiran semua ini, namun terselit berita yang tak diduga. Berkongsi cerita mengenai PhD ini…saya submitted the thesis by September last year. After 3 months waiting for the results which was given to me by December, one of the results was passed but the other results was not that good. Well, I was given some times to do the corrections (the-not-so-pass-results) and by May this year I have submitted the corrections to the examiner. It’s so sad to find out that the second examiner hold not to examine the thesis. I felt I like “why on the earth the examiner was so cruel?”. The research committee at my university had kept calling the second examiner to get his feedback for a month, but still the examiner missing in action. After a while wait, then the research committee has decided the thesis has to go for the new examination.

At that time, I like felt so stress, frustration and depressed. But I keep myself calm and ask myself to terima all this as dugaan from Allah. I keep praying all time that the examination will be going smooth. I also thanked to ALLAH that He met me with my very nice supervisor who are so helpful and keep giving me motivation words. The new examination was given two months period. And last Thursday, Alhamdullilah Allah the almighty, the results was excellent. I was shocked when read the results..alhamdullilah it was PASS without correction. It’s really amazed me. I kept crying all the day after found out that excellent results.

Alhamdullilah, now I am waiting for the senate endorsement from my university. All I can say…if we rely ourself to Allah, insyaAllah at the end of road there is bright path that we never thought.

Some review commented by the examiner

Although a number of studies are already carried out to understand student satisfaction in higher education sector in various contexts and with different variables, this study delineates the factors contributing to student satisfaction and behavioural intentions that are very specific to the universities in the state of Victoria that have been successful in the lucrative and competitive international higher education markets. Its findings are highly valuable in designing our programs and services to cater to the needs and expectations of the current and future international students who arrive here to pursue quality higher education. These are some of the important contributions made by this study to our knowledge and practice.

Raya..Raya dan Raya lagi

Assalamualaikum,

Ada orang tak? dah lama tak ada entry baru..sangat BZ ok and tak sempat nak ambik2 gambar and upload kat sini. So anyways, macam mana persiapan raya tahun ni, baju raya?baju anak,baju suami?..persiapan raya saya macam tu jugak..cumanyer saya buat awal sebulan sebelum puasa. Saya ni malas nak kelam-kabut beli barang anak-anak. Barang-barang sendiri last minutes pun takpe….. 😀 …kalau beli barang anak, saya kat dalam butik tu mahu 3/4 jam…itu satu butik..kalau berbutik-butik, sehari lah jawapnyer..dan memang betul pun memang seharian kat luar..takpe penat boleh makan and minum. Tapi kalau time puasa membeli-belah nampak gayanye kalau penat, pandai2 lah sendiri nak pergi rehat..makan and minum sah-sah tak boleh.

So tahunni raya kat Sabah..yeeaaayyy…setelah 5 tahun tak beraya, akhirnya tahun ini saya beraya kat Sabah. Tak sabar nak jumpa inak and my moyang..rindu sangat kat dia orang. Lepas tu, insyaAllah, nak bawak Kafeel and Nuha jumpa my moyang. Ini first time..Nuha and Kafeel jumpa moyang saya…and my moyang jumpa piut dia…So, insyallah, saya akan cuba merajinkan diri untuk mengambil gambar…mungkin guna kamera adik…saya dah lama takde kamera…ingat kena beli satu kan… 🙂

So, ok..nanti saya update lagi yer..insyaAllah..memang tak janji…keje banyak sangat…

Terakhirnya, saya ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin…mudah-mudahan kemeriahan raya tahunni lebih baik berbanding sebelumnya.

regards,

Lindah