Kepok

Assalamualaikum,

Lama bebenor rasanyer tak update blogni. Ada masa, tapi asyik lupa jer. Ini dah masuk 3 minggu duduk kat Terengganu. This week pindah rumah lagi. Sekarangni tinggal kat Wakaf Tengah, by next week tinggal kat Wakaf Tembusu. Rumah sekarangni bukan tak suka tinggal. Tapi besar sangat. Mungkin family dengan 7 anak, just nice lah. But saya tinggal 3 orang jer, kalau ayah dah balik Sabah 🙂 lagilah tinggal sedikit.lagipun rumah kat Wakaf Tembusu tu memang murah. Alhamdullilah. Balik Msia memang guna duit banyak. Tapi takpe sebab duduk Malaysia 😀

Alright, minggu lepas hubby tak balik Terengganu. So saya and kids and my father jer kat rumah. Time weekend haritu pergilah makan kepok dekat lapangan terbang Seberang Takir (betul ker ah ejaan ni). Wah memang sedap betul. Makan fresh-fresh kepok. Lebih-lebih lagi dicecah dengan sambal tu..adeeehhh tak dapat nak tolong. Nuha yang tak suka makan fish pun jadi suka. Fish kat sini sangat segar. Usually, beli fish kat tepi jalan jerk. Ramai peniaga yang buat macam ni. Harga pulak not so bad. Bayangkan beli ikan semalam seplastik..hanyalah RM15. Makan seminggu rasa tak habis,sebab ikan tu gemuks2.. 😀

Emmm saya belum jumpa lagi fresh market kat sini yang jual banyak benda. Actually ada juga kedai yang menjual sayu-sayuran and semua..tapi tak berapa fresh. Tapi tak mengapa yang penting dah boleh masak apa2 sahaja yang diingini…..kalau Melbourne, bercinta sikit nak masak yang sedap2 sebabnyer ada jer barang yang kurang. Contoh kalau masak laksa kena letak bunga.eerrrmmm.bunga kantan…kalau kat Melbourne bercinta nak letak sebab mahal bebenor kat sini letakleh banyak mana..harga takdelah mahal :D….

So, kat bawah ni sebablah upload gambo kids and ayah tengah makan kepok….ambik gambo guna handphone jerk 😀 ok jumpa lagi


kami suka makan kepok..burrrppp

Sah takde

Salam,

Salam Maal hijrah sekali lagi. Kita dah ditahun baru kalendar Islam. Mudah-mudahan tahun baru ini menjanjikan lebih kebaikan untuk diri kita dan keluarga.

Alhamdullilah, semalam midwife telefon and informed yang saya bebas diabetes. Sangatlah takutnyer bila first test tu, results gula agak tinggi…sangat tinggi. Then midwife suruh buat second test. Alhamdullilah…normal. Sebelum tu saya dah fikir macam2 especially baby dalam perut. Saya buat study mengenai wanita yang mengandung bila ada diabetes. Sangatlah menakutkan kesan dia..bukan sahaja kepada baby tetapi kepada ibu juga. Sebaik sahaja saya selesai test diabetes on Jumaat, saya berdoa agar saya tidak mempunyai diabetes. Sebaik, midwife dah sahkan yang saya takde diabetes, hampir keluar air mata saya. Saya tak bimbangkan diri saya tapi anak yang dikandung. Sebaik tu juga, selepas solat zuhur saya sujud syukur. Allah memakbulkan doa saya. Dan pasti ya, saya sekarang kena jaga makan dan minum. Setiap petang, ketika ini jikalau ada kelapangan, mesti berjalan kat sekitar taman perumahan nak turunkan sedikit berat badan dan buat badan berpeluh. Berat badan ketika ini, masih lagi sekitar 65kg..10kg beza dari berat asal. Kalau boleh sampai bersalin nak berat macam gini. Takut nak lebih2…

Oh Ya, hujung minggu hari tu berkesempatan pergi rumah Kak Sofi dan kak Rafiah. Kak Sofi nak balik back for good kat Msia. K.Sofi ikut hubby yang bekerja kat sini. So…insyAllah, on 22.12 akan pegi airport hantar balik Msia.

Alright, nak bersiap nak pegi opis..nak masak breakfast…

 

Nuha yang memang manja…takleh berenggang ngan Ummi

Cerita pasal AUD8 dan dishwasher..saya memang lambat ‘tangkap’ okey apa yang tengah diborak ketika ini

Kalau minum susu, nak dengan walid

Dah tak nak jalan pegang tangan, because Nuha dah big girl ummi…

Kat rumah Akak Rafiah, a singaporean who lives for good in Australia..she’s such a good sister

Fishing..Memancing

Last Sunday, I went fishing with hubby and Nuha..and actually with the gippslanders 😀 It was my first time went fishing in fact first time holding the fishing-rod. I received a call in the morning inviting me to spend a day with them. I thought why not. It was awesome. Actually, the last 2 weeks was the hectic, devastated and chaos. But not with my study, instead with my kereta yang dah berusia tu.. 😀

The weather on Sunday was cold and freezing. Luckily I clothed Nuha with 2 layers clothes and wore her the socks. The place (which is the pond) was located just a mile away from our house. Actually, we have been there for many times but for fishing that was the first time.

Btw, at first I did not have the intention to fishing but because the internal calls eager to try for fishing, so why not? (albeit not good in fishing-skill)..Unfortunately, it was not my day. Unlucky for me to get any fish. But one of abangs here has got a big fish and it was Ikan…errrrrmmmmmmm.. forgotten…

Anyway, the fish was simply cooked fried..and so delicious in fact so sweet. Actually, it reminds me during a time when I was in pregnancy. The fresh fish just caught from the pond. The size was bigger that a sink..I fried it simple and ate with rice..yummy..yummy..

Hubby baru belajar


Can you count how many the gippslanders?


Nuha gembira naik…buai ni


saya pun main jugak 😀


tengoklah mengalah budak


me too and sabil


At last, nak try jugak fishing..syiok