Selamat Tahun Baru

Alhamdullilah..kita dah nak hampir sampai ke penghujung Year of 2012 (which will be tomorrow!). Alhamdullilah dengan Izin-Nya tahunni segala apa yang diingikan dimakbulkan Allah. Syukur ke hadratNya. Tiada apa yang lebih bermakna sekiranya apa yang kita inginkan berakhirnya dengan seperti apa yang kita impikan. InsyaAllah, tahun baru bermula dan tahun 2013 mudah-mudahan apa yang didoakan moga-moga tercapai hendaknya. Walaubagaimanapun, semua apa yang kita inginkan tidak datang bergolek. Semuanya kena usaha. Sesuai dengan firman ALLAH S.W.T yang bermaksud- Dia tidak akan merubah nasib kaum itu kecuali kaum itu sendiri yang mengubahnya. Usaha-usaha-usaha dan usaha tanpa mengenal jemu. Alhamdullilah juga dengan IzinNya PhD saya berakhirnya dengan jayanya. Walaupun banyak dugaan dan cabaran..alhamdullillah semua dapat diharungi dengan jayanya.

Bila mengimbas kembali memori perjalanan hidup sebagai pelajar PhD…kepayahan sukar untuk digambarkan. Dengan 2 orang babies yang Allah kurniakan semasa belajar semacam bebanan yang mungkin tak akan mampu dibawa. Namun berkat sokongan dan doa sekeluarga serta bantuan dari suami, semua dapat diharungi. InsyaAllah, jikalau ada kelapangan ingin berkongsi suka-duka bergelar pelajar PhD. Iya bila ada kelapangan.

Apapun, semoga tahun 2013 membuahkan lagi kejayaan. beberapa resolusi tahun 2013 yang ingin dikongsi:

1. Mudah-mudahan Nuha khatam quran by the age of 5 years old. Ini impian utama sekarang.
2. Diizinkan Allah untuk menghantar ibubapa menunaikan haji.Hadiah kepada mereka berdua yang bersusah-payah membesarkan saya tanpa keluhan.
3. Mungkin untuk mengandungkan anak ke 3 -mudah-mudahan.
4. Berpindah rumah baru – InsyaAllah…

With my eldest daughter Nuha…

54581_10152278730710005_157963679_o


177222_10152280528550005_1894791094_o

IMG_7220With my heart and soul…husband and kids..love them all.

IMG_7226with my parents…

IMG_7218with my famili…tak semua hadir konvokesyen

Advertisements

Tasik Kenyir

Assalamualaikum w.b.t,

Dah lama nak beri post cerita ni, tapi takde masa. So kiranya harini ada banyak masa free. Kebetulan pulak esok cuti Hari Buruh, maka banyaklah masa free tu 🙂

So nak kongsi cerita tentang Tasik Kenyir.

Pergi ke Tasik Kenyir anjuran Induksi Penyelidikan UMT selama 3 hari 2 malam. It’s actually an induction for new lecturers who just got back from overseas. It’s also like introductory for lecturers in doing research. So, hati memang teruja sanggggat nek pergi. Nak lihat sendiri macam mana rupa Tasik Kenyir tu. So bila dah ada opportunity pergi, so apalagi tanpa berfikir panjang terus HORAYYYYY (tapi sebenarnyer wajib hadir induksi ni :))

Memandangkan, tak nak berjauhan dengan anak-anak so apalagi Nuha and Kafeel pun dibawah bersama. Cumanya saya kena bayar extra money untuk chalet. Harga chalet semalam RM200 lebih tapi dapatlah diskaun skit sebab Induksi ini anjuran universiti.

I have little knowledge that Tasik Kenyir sangatlah dekat dengan tempat saya. It only takes 45-50 minutes drive from Gong Badak. Cumanyer haritu tersesat. GPS dah bagi jalan yang betul, cumanya kami tak yakin, ikut signboard..itu yang sampai kat sana dalam masa sejam.

Ini dia rupa chalet tu. Sangat-sangat comfy and selesa. Astro ada, air panas ada, semua complete. Tinggal masuk jer (actually ada ambik gambo tapi dalam hpone, malas pulaklah nak upload).

Inilah dia pemandangan Tasik kenyir. SubhanaAllah. Sungguh indah bila diwaktu pagi. Ini kalau duduk kat sini confirm tak dapat penyakit. Bersih jer udara and boleh tenangkan fikiran…agak2 kalau ada masalah, memang dicadangkan ke sini. Yang takde masalah pun boleh2 jugaklah ke sini 🙂 cth. newly weds.

 

Hari terakhir kat Tasik Kenyir kami dibawa melihat sendiri dengan lebih dekat tempat yang menarik di Tasik Kenyir seperti Kelah Kejor (seperti kat atasni…tengok ikan and boleh pegang ikan :)), Taman Herba dan Air Terjun (Tak mandi cuma makan tengahari disini). Naik bot ke setiap lokasi. Sangatlah mengerikan bila bot saya saya naiki bersama kawan2 lain mati kat tengah2 tasik tu .Adoiiii! tuhan jer tahu. Nasib baik ada bot yang lain yang lambat skit bertolak. Kalau tak, tak tahu nak cakap apa. Doalah dalam hati banyak-banyak.

InsyaAllah, next rancang nak datang sini lagi. Hubby pun memang suka sangat sampai sini. Terkejut dia melihat keindahan Tasik Kenyir. Ok, some informations that I would like you to know:

1) Please..please to have your own plan when you are in Tasik Kenyir. You can also have advises in how to plan your activities in Tasik Kenyir with the people who incharge in there. Never waste your precious time in Tasik Kenyir cause for me be in Tasik Kenyir it’s a bit costly.

2) A room per night might cause you RM200++

3) You have no choice in foods. I mean you can only have foods in the restaurant available in there. The foods cost you a lot. Breakfast RM25, Lunch RM35 and Dinner RM45 (buffet). There is also ala-carte but it depends on their availability.

4) A bot is a must to rent. It’s the only logistic to use to go to any places in Tasik Kenyir. FYI, each places is separated from each others and it’s a mile to go. Like if you want to go to Kelah Kejor it takes approximate 1 hour from the port and also it goes from Kelah Kejor to Taman Herba or Water falls. So it’s really time consuming. But you will never regret when arrive there.

5)Bring your camera. It’s a must. You gonna miss a precious time when you left your camera at home!

6) Last but not least, make sure that your pocket full with money cause there is no ATM machine and takes 45 minutes to go to the nearest ATM machine just to withdraw money. 🙂

P/s: All pictures courtesy to Akak Raihan.

 

Student oh Student

Assalamualaikum,

Happy morning and happy day (if you read this post in the morning and in the fine day 🙂 )

Well, I like to think what should the next post would be? Trying to find/figure out the best story to share with 🙂

I want to share a story about me and my family but then when I in hurry of doing something suddenly the ideas to write  fly away where all the pictures that I took was just ready to be uploaded and put the story on it :D.

But today, I would like to share on my experience as a lecturer for two semesters. So, this is the second semester I  entitle to give lectures in my university. For this semester, and for the first time ever also, I have a number of international students who come from China and Indonesia. So much experience I get when dealing with them especially when it comes to language. Well, all I could say about them they have very little spirit to study and very little effort to be in the crowd. It’s hard for me to tell the reasons and they actually really opposite from the China students I met in Australia.

Speaking about students, actually not only Foreign students, our local students most of them are also inactive. I always tell them to have attitude of ‘independent’  and always try to be different. But then they always take it easy. Sometimes I love to share about myself of working hard and smart to get a good results in examination. The intention was to fire their spirit to get excellent examination results.

Alright, yesterday I had judged students on their presentation. I have asked them to have a creative presentation which should be different like they can add a song or they can have a drama or maybe they can produce a video. For the first two groups, which was happened last weeks, those groups was just stood in the front and read the slides, only the first added a video to make the presentation look awesome. But when I asked did they produce that video, they simply replied “we just found it on the Youtube”. So asked them again, why dont they make it by themselves, they replied they did not have time to do (with no guilty face expression).

In another situation, which was yesterday…

Situation 1,

Me: you have mentioned 5 but you only listed 3 of……where the other 2factors?

Student: I forgot to list it madam

Me: sigh (showing frustration)

 

Situation 2,

Me: you just read the slides..

Student: No I just tell what I read on this slides

Me: (confusing actually, but the way he replied was so impolite)

 

Situation 3,

Me: can give some examples in Malaysia

Student: Aku dah cari dah…nanti aku bagitau tahu dekat mana

Me: (Aku…the word ‘aku’..again showing frustration)

Now, all these situations telling that our students are in big trouble with their attitude and behaviour. In the beginning it was hard for me to accept but gradually I have to learn to handle and to deal with them.

 

Pre-birthday wish

Just nak wish kat ayang selamat harijadi yang ke-30 tahun, walaupan kita berjauhan namun ayang tetap di hati, terima kasih kerana telah melahirkan 2 anak kita yang comel loteh dan segalanya, semoga ikatan yang kita bina ini kekal ke akhirat dan sayang sentiasa berdoa semoga ayang senantiasa dirahmati Allah s.w.t…..love you so much yang….

Suami mu,
kamal

 

To Hubby,

Thank you so much for the warm wish…I love you too honey!

Angkara SPSS

Ceritanye begini, selesai editing SPSS kerja, saya minta pertolongan hubby untuk membantu saya semak kerja yang saya buat. Saya gembira bila kerja yang saya buat alhamdullilah selesai. Untuk nak confirmkan betul, jadi saya suruhlah hubby tengok-tengokkan. Bila hubby dah selesai check semua, sayapun tengok lagi kerja hubby tu. Rasa marah pun ada, terkejut pun ada, sedih pun ada bila dapat tahu, one of the graphs yang saya buat tu, tetiba jer tak ada ‘puncak’. Graphkan macam bentuk gunung or like a bell shape. Kalau gunung kena ada puncak, lebih kurang macam tu juga graph yang kita buat. Tapi graph yang saya dah edit tu…hanya separuh jer..yang separuh lagi takde….geramlah rasa. Terus saya cakap dengan hubby, esok saya nak pegi office nak buat SPSS semula. Nak tahu hubby jawab apa, bukan ker dah siap semua kerja…. 🙂

Rupa-rupanya saya bermimpi…mimpi di dalam mimpi..masyaAllah!…hubby gelak kat saya. Saya bercakap dengan dia ketika mimpi. Ermm itulah kan kalau kerja yang kita buat fikir sampai tidur…sampaikan termimpi-mimpi…

Alright, takpe. Esok dah Ramadhan. Alhamdullilah, Allah panjangkan umur kita untuk merasai Ramadhan kali ini. Apa lagi kalini kena work out lah..cuba dapatkan 10/10 markah dari Allah. So apa yang nak buat masa Ramadhan ni?..macam biasalah kan:

  1. Baca Al-quran. Haritu semasa mengandung Kafeel tak sempat khatam. Sempat baca separuh jer..Mudah-mudahan kali ini khatam.
  2. Jangan tengok TV banyak sangat…nanti alpha…berbentuk agama tak apa…dapat pahala 🙂
  3. Jangan tidur banyak sangat…kurang pahala.
  4. Menderma
  5. Jangan lupa solat terawih..sembahyang 8 rakaatpun dah dapat pahala penuh.
  6. Jangan lupa solat on-time
  7. Banyakkan solat sunat. Tahajud especially….
  8. Setiap apa yang kita lakukan, niat kepada Allah….dapat pahala
  9. Jangan mengumpat..
  10. Berbuka puasa jangan berlebih-lebihan

Semua pointsni untuk ingatan saya jugak. sayapun sometimes lupa…jadi salam Ramadhan!

Assalamualaikum

Tawakkal

And will provide for him from where he does not expect. And whoever relies upon Allah – then He is sufficient for him. Indeed, Allah will accomplish His purpose. Allah has already set for everything a [decreed] extent.

DIALAH YANG MENGETAHUI SEGALANYA, MAKA DENGAN DIALAH KITA BERTAWAKKAL…

Perkembangan Terkini

Salam semua,

Rasa rindu nak menulis kat blog. Dah lama tak update cerita semasa. Sejak balik dari Malaysia hari tu sehingga ke hari, kerja saya tak habis. Balik kat Malaysia haritu pun, saya alhamdullilah dapat menyiapkan dua bab thesis saya. Saya kena displin dan bersungguh-sungguh. Lagipun buat PhD ini perlukan persistence and consistency. Kata orang tak ada masa yang ‘free’ boleh diluangkan begitu sahaja. Lebih-lebih lagi saya yang yang due dalam bulan 3 insyaAllah. Banyak benda yang saya kena buat.

Alhamdullilah, setakat ini semua berjalan baik; baik study mahupun pregnancy. Allah permudahkan urusan. Iya saya dapat merasakan. Mengandung anak kedua ini, Allah memberikan segala ‘kemudahan’ kepada saya. Syukur. Mudah-mudahan berlanjutan sehingga saya melahirkan anak kedua. Begitu besarnya kurniaan Allah bagi sesiapa yang mengandung lebih-lebih lagi ketika belajar.Fisabillillah.… Mungkin pada awalnya kita berasa ‘mengeluh’ sedikit tetapi sebaliknya jika kita redha insyallah, Allah akan permudahkan segala. Teringat semalam bila menonton VD Ustaz Kazim Elias. Ustaz kata perempuan yang mengandung ini pahala yang diperoleh sama seperti pahala menunaikan haji dan umrah. MasyaAllah, Allah maha mengetahui segalanya.

Oh ya, bulan 5 ini adalah bulan terakhir saya di bumi Melbourne. Tak lama lagi balik Msia..insyaAllah

Oh ya, saya juga ingin mengucapkan 2 orang kenalan yang telahpun selamat Phdnye..yang serong tu dapat scroll dan Liyana telah selamat VIVA. Gembira sangat bila dapat berita macam ini at least boleh saya jadikan contoh untuk kuatkan semangat menamatkan pengajian. InsyaALLAH.

saya yang dah masuk 7 bulan with Nuha dan beloved hubby


Jangan tak tahu, haritu main bowling…tapi guna bola yang ringan jer lah yang pentingtu buat sekali balingan jerkk..takut