Pavlova..resepi pavlova

Assalamualaikum,

Alhamdullilah hari ini dah hari Jumaat. Tak lama lagi nak Ramadhan. Rasa macam semalam jer Ramadhan, tetiba datang lagi bulan yang mulia ini. Dan mudah-mudahan kali ini bolehlah berpuasa penuh dan lebih amalnyer berbanding ramadhan sebelum. Saya pula masih lagi menunggu respon dari Supervisors..hopefully they can manage to finalise my works before ramadhan so that I can finish my study earlier and can go back for good early and celebrate raya in Malaysia. That’s the moments I guess I could not await for and I believe those who wanders or at overseas might have the same feeling.

Alright, last night I have the opportunity to bake Pavlova. I dont know where come the ‘push’ and ‘pull’ to bake Pavlova. Maybe because I always see people here baking Pavlova. And also because I always see people eating Pavlova when I hoping people blogs. I guess that influence me to bake Pavlova and try the taste of it.

Now I know what’s the taste of Pavlova. I guess if i wanted to make it maybe i’ll try it again next year. It is because of it so much sugary taste. It’s so sweet dessert. And you have to eat it with cream and fruits so that it’s compliment with the sugary taste of Pavlova.

Ok, jadi saya share resepi Pavlova. It’s so-so easy to do.

4 eggs white
1 1/4 cups sugar (If you want less sugar just use 1 cup)
1 teaspoon of vinegar
1 teaspoon of vanilla paste
1 tablespoon of cornflour

topping

It’s actually depend on us on how to put on the top of the pavlova. The typical way is by topping it with cream and fruits. What I did, I topping the pavlova with cream mix with cream cheese and fruits, of course.

The way to do

Pukul white eggs dulu sampai berbuih sedikit (pukul in high speed)
Selepas itu masukkan sugar secara perlahan-lahan
Dalam masa yang sama, bolehlah combine vinegar, vanilla paste and cornflour kemudian masukkan ke dalam white eggs and sugar yang dipukul tadi.
Pukullah adunan itu sehingga nampak glossy.
Masukkan kat dalam oven dan dibakar selama 1jam setengah pada suhu 120’c atau sehingga berwarna coklet susu.

Tips
Pastikan bekas adunan untuk kembangkan gula dan white eggs adalah bersih. Jika tidak, adunan tersebut tidak kembang.
Pastikan Pavlova sejuk sepenuhnya didalam oven sebelum dikeluarkan.

selamat mencuba

Kek Cawan versi chocolate

Salam,

Harini memang membazir masa lah kiranya. Tak tahu nak buat apa….tetiba pulak terajin nak buat kek cawan. Hari tu pernah buat kek cawan tapi tak bepa nak menjadi sebab main hentam saja. Hari ini dengan penuh semangat browsinglah kat Internet. Looking for the accurate recipe to make cupcakes. Come across dengan blog ini…baca punya baca..macam nak trylah cupcake auntyni buat..with hope that this time cupcakes yang saya buat biarlah menjadikan…

Pegilah ke kedai membeli measuring equipments dan baking tray…

Bila buattu memang dengan penuh nekad ah…hubby pulak dia malas nak cakap banyak..sebab whenever saya buat kek or masak kuih memang jarang ah menjadi..kalau menjadipun mesti ada yang tak kena kat mana2…

So hari tu just buat cupcakes perisa vanilla. But this time memberanikan diri membuat perisa coklat pulak…wah tak sangka menjadi…menjadi satu hal, sedap pulak satu hal.. (hehehhehehehehehehehe…angkat bakul pulak ek 🙂 )

Alright, ni nak sharing the recipe…

Ingredients:

1/2 cup unsalted butter

1 cup caster sugar – saya guna brown sugar sebab tak suka manis2

1 cup self raising flour

2 tablespoons of cocoa powder

2 egss

1 table spoon of vanilla essence

 

Cara nak buat:

Pukul butter and gula

Lepas tu masukkan sebiji telur..

Pukul lagi…

Lepastu masukkan pula the second egg

pukul lagi,

lepas tu masukkan tepung and cocoa powder (better ayak dulu tepung and cocoa powder ni)

Last sekali masukkan esen vanilla…

Lepastu letaklah bahan2 yang telah dipukul semuani kat dalam acuan/cawan…

Masak dalam masa 20minutes…

dengan suhu 175c

 

Nak buat Icing pulak:

Coklat masak dimasak bersama susu cair….nanti bila cupcakes dah masak letak jer icing sugar ni kat atas…

 

Lepastu apa lagi MAKAN ah…bismillah 🙂

 

 

 

Ikan Salmon

Salam,

Ermmm…harini dah hari Jumaat yer. Sangatlah cepat masa berlaluni..kekadang takut bila hari bertukar hari. Sebabnyer bulan 10ni dah nak dekat. Mudah-mudahan Allah permudahkan segala.Amin

Bercakap pasal semingguni, mingguni saya hanya masak ikan salmon. Hari Selasa masak ikan goreng salmon, hari Rabu masak salmon asam pedas dan semalam masak sup Salmon. Boleh naik muak kan. Tapikan kalau banding makan ikan, ayam dan daging, makan ikan lagi sedap. Tak tahu nak kata macam mana…tapi memang betul pun. Lagipun, kalau makan terlalu banyak daging ayam ker atau lembu, tak elok sebenarnye. Orang kata senang dapat penyakit. Moyang saya yang dah berusia 100 tahunpun tak makan ayam atau daging. Dia lebih prefer ikan. Mungkin itu dia sihat, alhamdullilah (semuanya dengan izin Allah). Saya tanya dia..kenapa dia tak makan daging, dia kata dah tua..lagipun waktu umur berapa entah, dia dah stop makan daging2 ni. Ermmm…mungkin ini satu petua yang baikkan.

But anyway, makan ikan mingguni takde kaitan pun dengan cerita Moyang saya..semuanyer kerana dah bosan makan daging. So, semalam terlebih rajin ambik gambar lepas masak. sementara tunggu hubby solat, sayapun ‘menangkap’ gambarlah. Masak Sup ikan Salmon.Buat sambal belacan sikit n masak sayur skit. Actually, masak sup ikan tu main ‘campak2’ jer tau…tapi tak sangka pula sedap (ini hubby kata ek). Lepas makan itu, hubby kata masak macamni hari2 pun sedap. hehehehehehe..syukran.

Kek cawan

Salam semua,

Tetiba nak update harini sedikit awal. Sebelumnya, waktu malam baru ada kelapangan atau ketika berada di opis. Harini, pagi2 dah masuk bilik nak study, suddenly heard Nuha’s voice crying aloud dekat toilet. Risau saya. Terus keluar tengok Nuha. Rupanye dia vomiting after consuming milk. Poor Nuha. So takpe boleh sambung study lepas Zuhur, inshaAllah.

Anyway, saya dah lama nak letak entry tang masakan kat sini. Harini berkesempatan. So, nak share ttg cupcakes. Haritu, ada BBQ kat rumah kawan. Fikir punya fikir, I thought I wanted to try something new..hehehehehhe. So, belek-belek punya belek kat buku masakan, terlintas nak try cupcakes.

Ingatkan senang okey nak buat cupcakes. Aduhhhhh! ngak dong!..sangatlah susah for newbie like me. Bayangkan saya cuba masak dari pukul 7ptg and ended up pukul 10 malam, lepastu sambung lagi sampai kul 11pm lepas tidurkan Nuha. Can you image how times was taken just to make cupcakes. Oh dear!

So ini first acuan. yang ini saya tiru bukulah. 100% ikut buku. Timeni memang kiraan tu memang particular. kalau buku kata 3 telur, 3 telurlah saya letak. Begitu juga dengan ingredients yang lain.

lepas tu mixed ler semua bahan tadi. Tapikan, yang herannyer acuan untuk buat cupcakesni sangatlah cair. Saya ingat betullah kan, sebabnyer yang saya kata tadi 100% ikut buku. guarantee jadilah kan. Bila dah bakar tu, alangkah terkezutnyer diri hamba bila mendapati inilah hasil cupcakes yang ku sangka sangatlah senang nak buat:

tarra

sila jangan gelak okey! :D… adus cam gini rupernye. Memandangkan, saya tak puas hati dengan attempt yang pertama, so i tried lagi satu. Kalini, saya tak tengok buku tu tapi saya study dengan mencari recipe yang lain kat internet. Sangkaan saya, orang putihkan suka makan dan buat cupcakes. So, saya beleklah laman web kat sini. kalini saya jugak agak skema, memang ikut 100% sama kat laman web tu…dan inilah hasilnyer

😀 cuba tengok agak besar kedabak size cakes ini. terlalu besar berbanding saiz asal. Sempat lagi saya snap tau gambarni. semata-mata nak share punya pasal. Saya suruh try hubby cake tu sedap ker idok. Hubby kata dah sedap dan cukup moist. Cumanyer tulah saiz cupcakesni agak keterlaluan..hehehehehehehe. So, kalini, saya cuma letak 1 teaspoon jer kat dalam cup tu berbanding sebelumni saya letak separuh cup..dan hasilnyer:

Yeah..Yeah..Yeah! dah jadik cupcakes kut. cantik and delicious..tapi kalau cupcakes kena dekokan..sayapun dekolah dengan letak cheesecream and manik2. Tapi dekoni tak lah lawa sangat..dan inilah hasilnyer

Ini resepi buat cupcakes (tapi cakesnyer ajer icing tu kena cari sendiri sebab saya pun buat sendiri):

1/2 cup unsalted butter, room temperature

2/3 granulated sugar

3 large eggs

1 teaspoon vanilla extract

1 1/2 cups all purpose flour

1 1/2 teaspoons baking powder

1/4 teaspoon salt

1/4 cup milk

Selamat mencuba!!!

Cheesecake

say cheeseeeee…
cheeseeee cake…
Sebelum tu,
Nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha…
Macam raya?..best tak?….
Hope bestlah kan..espcially kalau raikan dengan family….
Sayani pun baru balik makan…
Burpppp…alhamdullilah kenyang sangat2…
dari pagi sampailah ke malam…
makan sampai kenyang…
sometimes, skang rasa perut bila dah penuh…otot2…macam menegang semacam jer….
kalau nak makan lebih2 dah rasa dah tak boleh dah..hehehhehehehehe….sedih gak tapi apa boleh buat…

Alrite, harini macam rajin semacam..
tu yang pasal buat cheeseeeeeeeeeeecake…
I never knew that I have talented to make a cheeeeeeeeeeeeeeeeeesecake…
Actuallynyer, kalau takde talent pun boleh tengok buku kan…kan…
saya pun samalah..takdelah talent sangat buat cheeeeeeeeeeeesecake…berpandukan buku barulah boleh buat..ok jom saya share camner buat cheeeeeeeeeeeeseeecake

berpandukan bukunilah saya buat cheeeeeeeeeeseeeeeeeeecake…hehhehehehehehehe..mmg ikut sebijik ah kat bukuni..since this is the first attempts so the measurement should be accuratelah kan…every single thing kena particular….

Inilah ingredients dia..but please ignore cornflakes tu sebab mmg takde dalam resepi pun…

cheeeeeeeeeeeseeeeeecake saya ada 2 ayer….so, ini saya bake the first layer…..lebih kurang 25minutes or until it turns light brown..

Ini second layer…..lepas dah masukkan second layerni baru bake lagi….dan inilah hasilnyer

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


eh silap ini orang lain punya cheeeseeeeeeeeeeeeecake daaaaaaaaaaaaaaa….dan inilah hasilnyer
*
*
*
*
*
*
*
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


lepasni balik Msia boleh buat business cheeeeeeeeeeeeeeeeseecake….

P/S: terharu kawan pakistan tadi (Qaisar) datang dekat saya and hubby and saying that his wife nak bersalin next week. Tak sangka dia masih ingin nak share dengan kami tentang wife dia. Mudah-mudahan, Allah permudahkan isteri beliau bersalin…….aminnnnnnnnnnnnnnn
First step:
bahan-bahan

1. 160gBiskut Marie atau apa2 sahaja biskut yang serupa macam Marie… 😀
2. Thickened cream
3. Butter

  • Sebelum itu, lebih baik oven dipanaskan pada suhu 170-190c
  • Biskut Marie tu dihancurkan. Better guna food processor sebab pecahan biskut Marie lagi cantik. But for my case, saya guna blender. Kisarlah biskut tu sampai pecah…
  • Lepas tu, ramas biskut tu dengan Thickened cream and butter. Thickened cream tu letak satu atau 2 sudu depends on your amount of biscut.
  • Kalau banyak biskut letak banyak cream tu. Tapi satu atau 2 sudu dah cukup.Butter pulak bagi cair.Butter lebih kurang 75g.
  • Biskut tu kemudiaanye diletak didalam loyang seperti gambar dibawah
  • Lepastu, biskut tu disimpan di dalam peti sejuk seketika.

Second Step:
Bahan-bahan

750g Philadephia cream cheese
Castor sugar (2/3 cup)
2 eggs
lemon juice (2tablespoons)
2 tablespoons grated lemon rind (kulit limau yang diambik sedikit)

  • Gaul semua bahan tadi dengan electric mixer until smooth
  • Setelah kelihatan bahan tadi smooth, tuangkan keatas biscut crumbs yang disejukkan didalam peti sejuk tadi
  • Kemudian bakar selama 25minit pada suhu 170-190c

Third Step:
Third layerni optional..you can opt to do or not. Tapi kalau buat pun tak susah and cheesecake tu lagi sedap… 😀

Bahan-bahan

Sour cream (2/3cup)
Castor sugar (2tablespoon)
Essence vanilla (1 sudu kecil)

  • Gaul kesemua bahan-bahan ini. Setelah itu, masukkan kesemua bahan ini diatas cheesecake yang dibakar tadi (refer pictures below). Dan dibakar lagi selama 5 minit pada suhu 200-220c

Setelah itu, cheesecake bolehlah disimpan dipeti sejuk overnight atau selama 6jam. For my cheesecake due to the reason of last-minute, I only chilled it for 2 hours not in the refrigerator but in the freezer.

Ok Selamat Mencuba yer…