MH370

Dear Kafeel,

Ummi knows your passion of collecting aircrafts (until today you have collected 3 airplanes although some parts of planes have been broken). Since you are so in love with collecting airplane, so ummi dedicate this post especially for you.

Kafeel, if one day you choose pilot as your ambition, please dear Kafeel be like Kapten Norudin. He is hebat in airplane technology and also as a pilot but he is also Allah’s Slave. He loves his career but never leave religion behind (Islam). So please love your career but the utmost part is love your God and Religion (Allah and Islam)

Love,

ummi

Ummi sayang anak-anak ummi

Airmata menitis setiap kali membaca kisah adik Faris. Saya mula ‘mengenali’ arwah adik Faris sebaik membaca status kawan saya. Saya nak mengetahui lebih lanjut arwah adik Faris ketika itu dan ketika itulah saya diblog ini. Sebaik membaca kesemua kisah yang dipaparkan oleh blog tersebut. Air mata keluar tak putus-putus. Dan dalam masa yang masa teringat kat anak-anak, Nuha and Kafeel. Bagaimanalah sekirannya ini yang berlaku kepada saya (nauzubillah) tak tertanggung rasa. Teringat fiman Allah s.w.t iaitu Dia akan menguji sesuatu itu mengikut beban seseorang.Pernah sewaktu Kafeel dulu dimasukkan ward akibat Jaundice. Waktu itu, kafeel baru 4 hari keluar dari hospital. Ketika di hospital, paediatric doctors mengambil darah Kafeel untuk dianalisis. Nak di jadikan cerita, sample darah di kaki terlalu pekak untuk dianalisis, so doktor mengambil keputusan untuk mendapatkan darah Kafeel melalui tangan dia. Bayangkan ketika itu doktor mencari-cari urat kafeel. Cucuk sana sini nak dapatkan sampel…Tak dapat-dapat. Dalam masa yang sama Kafeel menraung menjerit…mungkin menangis menahan sakit. 2/3 kali cuba tak dapat nak track salur darah Kafeel. Bila dah dengar Kafeel nangis, apa lagi sayapun menangis sama. Deras airmata saya keluar dan saya sedikit meraung. Akhirnya, saya ambil keputusan untuk bawa Kafeel balik disebabkan emak saya marah saya and nasihatkan saya guna method traditional hilangkan Jaundice Kafeel.

Itu kisah Kafeel, yang saya fikir cuma 0.0005% daripada kesakitan yang ditanggung oleh arwah adik Faris. Bagaimana pula arwah yang ketika menjalani rawatan. Mungkin lebih sakit berbanding Kafeel.

Ketika membaca kisah arwah Faris disini pula dan nasihat yang diberikan cukup menginsafkan saya iaitu:

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malamm.. mengantuk.. etc… That might be the last night that he/she does that. (kadangkala itu, marah jugak..tapi sekarang ini sedaya upaya entertain anak-anak ummi)
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu, kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.(Insyaallah..mana yang dirasa reasonable and affordable mungkin akan dipertimbangkan.Kita tidak boleh menggunakan alasan ini semata-mata untuk menggembirakan anak, takut-takut mereka terlebih ‘nakal’)
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang… That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.(Alhamdullilah, setakat ini telah buat yang terbaik)
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active. (Sekarang ini tengah praktik, alhamdullilah anak-anak ummi tidaklah senakal mana, malah bersyukur mereka mendengar kata..cuma kadangkala suka merengek.. 🙂 )
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang… That might be the last food that he/she eats. (alhmdullilah, dah lama paktikkan)

Sejujurnya, setiap masa hargailah anak2 kita……Kita tak tau bila kita atau dia yang akan “pergi” dulu.

Apapun, kita jadilah parents yang terbaik untuk anak-anak kita. Mana mungkin kita parents sanggup melihat anak-anak kita menangis tanpa sebab. Dan Al-fatihah untuk arwah.

Anak-anak ummi yang ummi sangat sayangi

Happy Birthday Kafeel

Mencuri-curi masa untuk mencoret di sini. Sudah lama tidak melakukan aktiviti ini. Mana tidaknya, setiap hari ada sahaja kerja yang perlu dilaksanakan dan menunggu masa untuk disemak. Jadual harian sebagai ibu dan pekerja sebenarnya amat memenatkan. Lebih-lebih lagi bila berhadapan dengan anak-anak yang semakin membesar. Banyak karenah mereka yang kita perlu layan. Kalau anak-anak sakit, lagilah lebih masa yang perlu diperuntukkan untuk mereka. Namun, alhamdullilah, Allah tak menguji lagi saya dengan penyakit demam atau selsema. Syukur. Mungkin Allah tahu mana mungkin saya dapat nak ‘handle’ semua dalam satu masa. Syukur yang itu. Teringat dulu waktu sambung belajar, selama 3 tahun lebih, Allah tidak menguji saya dengan apa-apa penyakit. Tapi sebaik sahaja saya selesai pengajian, Allah beri sakit (demam) yang teruk. Mungkin Allah nak bagi saya peluang untuk berehat.

Alhamdullilah, bulan ini Kafeel dah setahun. Kalau diikutkan memang nak ‘celebrate’ birthday Kafeel, namun sebaliknya pada hari jadi Kafeel yang setahun, dia muntah-muntah dan cirit-birit. Kesian anak ummi. Apapun, ummi, walid n kak Nuha ucapkan selamat ulangtahun. Moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Mudah-mudahan anak ummi membesar jadi anak-anak yang baik, soleh dan sentiasa dianugerahkan kesihatan yang baik.


Kafeel di ward kecemasan UMT

The way him proposed and the way she accept it!

SUPERCOOL THE WAY THIS MAN PROPOSED HIS FIANCÉE, NEVER THOUGHT THERE IS STILL A TYPICAL AND ISLAMIC MAN PROPOSED HIS FUTURE WIFE LIKE HIS WAY. HOW I WISH MY SON WOULD ONE DAY PROPOSE HIS FUTURE WIFE LIKE HIM. NEVER MET HIS FUTURE WIFE IS THE POINT THAT I WANT TO HIGHLIGHT AND MORE HE NEVER GO OUT FOR DATE WITH THAT GIRL AND MORE..MORE..MORE IMPORTANT IS, THIS IS HER (THAT’S GIRL) PARENTS’ CHOICE. OH GOD..I HOPE AND HOPE SO THAT TEENAGERS LIKE THEM CAN BE EXAMPLE TO OTHERS IN MALAYSIA. IT’S NOT EASY EXECUTION AS YOU HAVE TO SET TO YOUR HEART OF NOT MEETING YOUR COULPE. MASYAALLAH. MAY ALLAH REWARD THIS MAN AND HIS FUTURE WIFE BARAKAH.

SEE THIS VIDEO AND HER BLOG

Demam, batuk, lelah

Skangni dah musim tengkujuh kat sini. Bila dah start musim ni, macam-macamlah penyakit timbul. Yang kesiannyer kat anak-anak kecil dapat demam, batuk and some of them lelah. Kalau orang dewasa, yang dapat penyakit macam ni, saya kira takdelah ralat sangat sebab dah tahu jaga diri. Tapi bila kena kat budak-budak kecil kesiannyer. Nuha and Kafeel pun dapat jugak penyakit musim tengkujuhni. Cumanya Nuha cepat sembuh walhal Kafeel takes a longer time to recover. Starts from demam, berjangkit kat batuk, batuk berkahak and lepastu lelah. 2, 3 kali cuma doktor. Sampai doktor kat klink ihsan (klinik panel) dah kenal dengan Kafeel. Keadaan Kafeel agak teruk jugak. So doktor suruh refer kat hospital besar. At first pegi ke hospital government..bila tengok hospital tu sesak yang amat..so refer ke KTS (Kuala Terengganu Specialist)…Bila kat sana, specialist kata..dah ada jangkitan paru-paru…ok….so apalagi…panjanglah cerita….sekarangni Kafeel dah ok..and hopefully ok jerlah…kesian tengok kat dia….kak Nuha pulak saya bagi makan scot emulsion…untuk prevention..alright, apapun kita kena sihat sokmo…jaga kesihatan tahap maksimum and kena makan supplement…

This slideshow requires JavaScript.