Vaccination and AEFI

Some of us may not know what is AEFI of vaccination until it happens to us. Like myself, I have also very little knowledge regarding vaccination/immunisation. I was a “zero mother” when I was expecting my first and second baby (nuha, kafeel). I just follow what other mums do while in pregnant and after give birth. I did not have any effort to study about all these things.

Then after I heard about AEFI, I eager to find out what is actually vaccines and AEFI. To my surprise, Nuha had some of AEFI symptoms like eczema, asthma, late-speaking ability and very slow in self development. I thought it was a normal to Nuha. But thank goodness it was not happened to Kafeel (because I have learned a lot of things of vaccination before he was reached 2 years old). I still remember we had tried our best to find the best solution for Nuha to cure her eczema (e.g seeing specialist doctor at Gippsland hospital and spend a lot of money to buy medicine).

I dont want to campaign here, I just want people to know what is AEFI. As an academician I have responsibility to spread the good thing. Most of us are still taboo with all these. We have our RIGHT to choose the best for our kids.

Apa cerita yer?

Assalamualaikum,

Lamanyer tak mencoret di blog. Disebabkan kesibukan dengan study dan juga sibuk dengan anak kedua, makanyer 24 jam yang dikurniakan Allah itu macam kurang mencukupi….Lagi pula, tengah nak finalise semua kerja. Sungguh memang mencabar studyni. Kadang-kala kitani yakin dengan apa yang kita buat, kadang tak pula. Inilah yang berlaku dengan saya sekarangni. Walaupun kerja saya dah siap, supervisor pula ada kerja lain. Tergugat iman saya. Kekadang dalam hati macam nak menjerit pun ada, nak menangis pun ada (menangis dah banyak kali)…dan macam-macam perasaan lagi. Kadang-kala terfikir, adakah keputusan yang dibuat selama ni bukan yang terbaik? Ok lupakan tentang studyni…benda ni akan berlaku…it keep on going to happen…unless dua-dua (SV & Student) pihak dah puas hati dengan kerja masing-masing then boleh submit.

Alright, baby Kafeel dah checkup hari tu dan buat immunisation. Alhamdullilah, dia dah semakin Bam-Bam (tembam)..Nuha pula vocab BI dah semakin banyak yang dipelajari, Hubby setakat ini banyak membantu saya dengan kerja rumah and baby…Oh, so many things need to settle…Kekadang tu tak tertanggung….

Mudah-mudahan…Allah permudahkan segala!

Sampai jumpa lagi dicoretan yang lain

p/s: Balik Msia for sister’s wedding…but still contemplating nak balik terus ke tak..

Nak Buat Apani?

Assalamualaikum,

image googled

MasyaAllah, dah 4 hari saya sangat freeeee…dan saya rasa dah melakukan pembaziran yang amat sangat. Sungguh!…saya dah hantar draft terkini the whole thesis to both SVs and now I am waiting for their responds. Bangun pagi on Monday semalam ingat nak buat apa yang patut like buat pembacaan ker, atau apa sahaja yang berkaitan. Tapi tak terbuat. Hence, saya blog-hopping…macam takde tujuan hidup. Harini pula, bagi motivasi kat diri buatlah Table of Contents…lepas dah buat tu..nak buat apa lagi dah tak tahu….adohhh pening yah buk!

Ni tetiba pulak nak buat entryni..nak menulis..tangan memang dok gatal nak menulis…otak pulak dok berfikir-fikir itu dan ini…Itulah manusia ni kan..bila Allah dah bagi banyak masa free dah tak tahu nak buat apa..bila takde masa, mulalah gelabah…mulalah complain tak cukup masa..walhal, Allah dah bagi masa secukup-cukupnya untuk kita melakukan aktiviti harian…

Setiap hari bukak email nak tengok apa SVs punya reaction kat thesis..tapi iyalah kenalah logikkan..takkan depa nak baca the whole thesis within short period…mestilah take some times kan!..sayani yang tak sabar…Actually, I proposed SV to seek for their agreement to submit the thesis by next month…Mesti dia orang dok pening kepala…apa kes dengan student akuni…time nak dekat delivery boleh pulak fikir macam tu kan…sebabnyaaaaaa…nak mengurangkan burden..but Allah knows better right..takpe SABAR.

This coming Friday, hubby suggest to have a short holiday at Geelong and bawa Nuha pi mandi-manda. Oklah kan..at least bolehlah terisi skit masa..but then, I am still wanting to do my works…argghhhh kenapakah?

I pray that both SVs cepat-cepat baca the draft and forward back to me as quickly as they can..so cepat skit nak buat correction apa yang patut kan….Kalau kat Msia..bolehlah lepak kat kampung kalau takde keje sangat..kalau kat sini nak pi shopping mall pun dah malas..tak tahu nak tengok apa and nak beli apa..kat otak ni…nak cepat buat semua..habis semua..so that I can go home earlier.. AMINNNN…

I am too tired

 

I guess I am too tired. I really need a space for myself to be outside of the world of where I am now. Too many things I need to think. And even I scare to know what would happen next. I need to restart everything. Push the button -restart- and I guess everything will be fine. Oh God, I know..I know..this is the biggest challenge which I ponder if I am not tough enough I would fail and threaten me. Please show me the right path. Please….

 

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way

song by Maher Zain


Sejuk..sejuk..dan sejuk

Salam Ramadhan semua,

Bagaimana puasa setakat ini..mudah-mudahan lebih baik dari tahun lepas..lebih banyak amalnyer..lebih banyak baca qurannyer..banyak solat sunatnyer..insyaALLAH..kita patut bersyukur Allah masih memberi peluang untuk merasai bulan yang barakah ini…mungkin tahun depan siapa tahu kita tak merasa..betul tak?

Puasa tahunni, adalah puasa pertama saya ketika mengandung..banyak cabarannyer…jikalau saya berupaya puasa pada hari itu..saya teruskan..jikalau tidak saya tak puasa…saya tak memaksa diri…tapi mudah-mudahan ALLAH memberi saya kekuatan..kekadang semangat saya kekadang tinggi, kekadang rendah…hanya ALLAH lebih mengetahui…

Ketika ini jugak saya sedang berhempas pulas menyiapkan dua chapters terakhir thesis saya…agak mencabar jugak 2 chapters ini..mungkin disebabkan diri saya yang begitu lemah ketika ini…atau mungkin pengaruh minda yang menginginkan saya lebih banyak rehat..apapun saya tetap akan meneruskan kerja saya…lagipun, next month I’ll be going home, Malaysia… 😀

Kekadang bila teringat Malaysia especially family rasa macam nak nangis..terlalu rindu dengan mereka…rasa macam nak balik sekarang. Seperti yang saya katakan tadi motivasi diri semakin menurun…..Mungkin ini adalah dugaan yang ALLAH berikan kepada saya….

Oh ya..cuaca kat sini pula ketika ini sangat sejuk…sejuk..dan sejuk..sudah tentu saya menrindui cuaca panas pula.

regards