Attitude determines altitude

Assalamualaikum,

Selamat Tahun Baru. Maaf baru nak mengucapkannyer. Harap boleh diterima lagi. Tahun ni macam-macam resolusi nak buat. Antaranya

1. Menghadiri konvokesyen..insyaAllah,

2. Jikalau diizinkan nak beli rumah

3. Nak tukar kereta yang lebih molek

Itu sahaja resolusi tahun ini tapi ini semua belum tentu dapat dicapai betul tak?Apa yang penting semangat dan keiniginan untuk mencapai dan mendapatkanya. Dekan saya, ada menghantarkan sesuatu untuk dibaca harini yang mana pada saya dapat membakar semangat untuk bekerja lebih keras tahunni insyaAllah. Target saya by the age of 35 saya nak dapatkan title Prof. Madya and by the age of 40 nak dapatkan full Professor. Semua ini agak payah dan susah tapi mungkin dengan sedikit keazaman dan kerja keras mungkin apa yang dicita-citakan tu boleh dicapai..insyaAllah.

To seek and attain inner peace, live simply, think deeply, act nobly; and leave the world a better place than you found it.

A DEAR colleague’s son was recently called to the Bar. At the dinner to commemorate the occasion, several of us were asked to share a few words of advice.

The wise among us spoke because they had something to say.

Lesser people like me spoke because we were asked to say something. This is what I could manage.

In the journey of life, a new destination beckons you. We, the friends of your parents, pray fervently that your journey on the highway of life will be successful; that you will blaze new trails; that the road ahead will lead you to many summits; and that each panoramic view will stir in you a striving for the horizons beyond.

Success, is, of course, a matter of personal perception.

To some people, wealth, power, influence and status are the tests of having made it.

To others – and I hope you will be in this category – success is to bring sunshine into the lives of others.

When you do that, some of that sunshine will illuminate your life as well.

Whatever your concept of success is, its attainment is rooted in some conducive mental attitudes and a great deal of planned, hard work.

Visualising and envisioning: You must envision, constructively imagine and role-play whatever you wish to be.

Dreams are the foundation of reality. If you can dream it, you can achieve it.

Any fulfillment is, of course, subject to your courage and discipline to act on your dreams and materialise them into concrete actions. Kipling’s admonition must be remembered: “If you can dream and not make dreams your master. If you can think but not make thoughts your aim”.

Daily planning: On a daily basis, plan your schedule. Fill every minute with 60 seconds of distance run. Sail a chartered course. Do not drift in the wind and the waves.

Act on, not just react to, things as they come. Do not let others lead you by the nose. Do not count on luck. Luck is what happens when preparation meets opportunity.

Mapping the road ahead: Careers are like ladders with many rungs. Map out the steps. Fix time frames. Periodically review your progress towards your long-term goals.

Intensity: There must be an intensity of commitment, a fire, a burning desire, an over-riding, if not single-minded, determination to attain your goals.

Ambition: Think big. Do not settle for too little. Make plans to reach the sky. If you land on the clouds, that’s OK. Strive harder next time.

Faith in God: When confronted by inevitable storms, trust God. God does not burden any soul with more than it can bear.

Self-confidence: We are all specks of dust in the universe. This necessary humility can, however, go hand in hand with a self-confidence that everything is attainable if we strive hard enough.

We must doubt our doubts but not our beliefs. We must remember that attitude, more than aptitude, determines our altitude.

Discipline and hard work: Work is part of worship and must be given the same type of devotion. Hard work compensates for lack of genius.

Many ordinary people achieve extraordinary things because they toil through the night while the world sleeps. Genius is 10% inspiration; 90% perspiration. A toiling tortoise can beat a heady hare.

Over the course of four decades, I have seen scores of extremely intelligent people fail in their endeavours because they lacked the humility that drives hard work; the discipline and planning that ensures progress; and the courage and persistence that overcome odds.

In most challenges in life, natural talents do not take us very far. Discipline does.

Passion: Whatever you do, do well. Let reason be the rudder and passion the sail. There are no small jobs; only small people.

There is honour in every profession provided we put our heart and soul into it and do ordinary things extraordinarily well.

It is often the case that those who do small jobs meticulously are likely to confront major challenges majestically.

Do not wait for ideal conditions: Do not wait for the perfect time to start building on your dreams. External conditions will never be ideal. We have to make do with what we have.

The wind often changes for the better once we set sail. It is our inner determination that makes the world stand aside to let pass a man who knows where he is going.

Show-case your talents: At a place of work, substance and form, isih dan gaya, the ability to be relevant, as well as to seem competent, are all equally important. Don’t be like the peacock that dances in the jungle but is not seen by anyone.

Find sophisticated and civilised ways to show-case your talents. Polish up your communication and PR skills so that your hard work and competence will be known.

Rewards come in many ways: It is natural to expect appreciation and recognition.

However, one must remember that in the workplace there are rivalries, jealousies and injustices.

As in the outside world, so in the workplace, justice does not usually prevail.

If the rewards do not come when they are due, remember that God is watching. His justice will one day prevail.

Work never goes to waste. A competent man is like the moon. Clouds can hide the moon for a while but in the end the beams of light will break through and the world will be filled with their luminescence.

Remember also that hard work with sincerity is nourishing for the soul and good for health.

The rewards of hard workare long term, internal and intangible. We all know that of all the things that matter in life, most are not things.

Success and failure: Success is never final. It is a journey, not a destination. It is a continuing process of repeating, reinforcing past accomplishments and conquering new challenges by adapting to a changed world.

Success is sustained effort over time and persistence in the face of hurdles. It is an attitude of “I think I can”. It is the courage to treat adversity as an opportunity. It is the willingness to regard every dare as a door.

Falling down does not amount to failure. Failure is to stay down. Falling down is never fatal. Life breaks all of us. The thing to do is to learn from our failings and to emerge stronger where we’re broken.

Happiness: To seek inner peace, live simply. Richness is not the accumulation of wealth but the smallness of needs. Think deeply. Act nobly. Leave the world a better place than you found it. Learn from people you admire.

“Lives of great men all remind us; we can make our lives sublime and departing leave behind us, footprints on the sands of time”.

Shad Saleem Faruqi is Emeritus Professor of Law at UiTM and Visiting Professor at USM. He wishes all readers happiness and health in the New Year

p/s: bila baca semula beberapa post banyaknyer kesalahan tatahbahasa/grammatical mistakes, kesalahan ayat etc…so azam tahun ini sebelum nak post apa2 cerita kena baca banyak kali 🙂

Advertisements

Kasih Sayang

Assalamualaikum,

Otak penat berfikir. Sekarangni dah pukul 2.45pm waktu tempatan Melbourne. Kata dengan hubby hari ni nak balik lewat skit. Sebab ingat bila dah revised and edited all chapters baru nak balik rumah. Hubby pun kata hari ini dia nak masak. Kekadang tu kesian bila tinggal hubby and kids kat rumah sampai petang. Saya kat sini pulak dok kejar dateline nak siapkan keje.  Lebih-lebih lagi lately ni weekend pun kena pegi office nak siapkan kerja. Hubby and kids duduk seharian kat rumah. Itulah pengorbanan yang harus dilakukan oleh saya dan suami dan anak-anak. Harap-harap pengorbanan ini akan dibalas setimpalnya insyaAllah.

Hubby pula banyak sacrifice. Sesiapa spouse yang ikut wife/husband study mesti tahu tentang ni..pengorbanan..pengorbanan yang cukup besar yang kadang-kala cukup mencabar diri. Kekadang kita merasa kesian dengan mereka. Mudah-mudahan Allah memberi rahmat dengan hubungan suami-isteri. Iyalah bukan senang nak compromise dengan spouse yang study. Yang faham, alhamdullilah. Yang tak, mesti berasa bersalah dengan isteri/suami.

Apapun, penghargaan patut diberikan pada suami/isteri yang memberi semangat, membantu dan memahami keadaan suami/isteri yang belajar. Kasih dan sayang yang mereka berikan patut dihargai dan dikenang….

Soalan Hina?!

Assalamualaikum,

Apa anda rasa bila baca statementni?

I DON’T believe this: dengar soalan kat radio “patutke kita jawab salam orng yg tak tutup aurat?” Kenapa? Rasa diri kita lebih baik ke? Ishh

 

Kalau tanya saya, saya rasa inilah soalan yang paling hina…entah kenapa saya rasa geram sangat dengan penyoal yang menyoal soalan ini. Sebenarnye, ini adalah status yang saya copy and paste from Wardina Fan Page.

Saya kurang pasti bagaimana diri si penanya? Sebab saya tak dengar sendiri…saya rasa mungkin si penanya itu seorang perempuan. Mungkin bertudung labuh, mungkin juga seorang yang naif tentang soal agama atau mungkin seorang pelajar…semuanya adalah kebarangkalian..betul tak?

Saya malas nak buat tuduhan tak tentu pasal.

Kalau orang yang bertanya itu seorang yang alim tentang soal agama..tapi saja bertanya soalan demikian…maka bagi saya dia adalah orang yang paling jahil yang dikurniakan otak tapi tidak menggunakan otak itu sebaiknya. Atau senang cerita, otak letak kat lutut.

Adakah orang yang bertanya itu tahu tentang sensitiviti orang yang lain?

Mungkin tidak barangkali…jika iya, mungkin dia akan berfikir 10000000000000000 kali betul tak?

Ini betul2 soalan budak darjah 1….yang belum tahu baik dan buruk akibat menanyakan soalan sedemikian…

Saya yang naif tentang agama pun tahu jawapan dia…

Soalan yang ditanya itu satu hal, hal yang lain ialah…sekiranya penanya itu bertudung dan menanya soalan sedemikian maka bagi saya orang itu sangatlah hina…Cuba si penyoal tadi berada di tempat mereka yang ‘tidak bertudung’ tentu diapun berasa geram dan bengang bukan?

Melalui pengalaman sendiri…ibu saya sendiri tidak memakai tudung…namun, saya tidak pernah memandang rendah dengan ibu saya. Saya sentiasa berdoa agar satu hari nanti ibu saya akan memakai tudung…dan akan menjadi hamba Allah yang terbaik..insyaAllah. Dalam famili saya, saya adalah orang yang pertama memakai tudung…dan sewaktu mengambil keputusan memakai tudung..ibu sayalah yang bagi semangat. Tidak sekali-sekali ibu saya berasa janggal bila bersama dengan saya (saya bertudung dan dia tidak). Teringat saya bila, dulu kawan ibu saya meng-offer untuk bekerja bahagian Finance sebuah hotel kat Sabah..namun untuk bekerja di situ, saya perlu membuka tudung..ibu sayalah orang yang pertama yang membangkang…dan tidak setuju…

Melalui cerita saya ini, point yang saya nak ketengahkan adalah..jangan mudah memandang rendah dengan mereka yang belum menerima hidayah untuk menjadi hamba Allah yang terbaik. Mana tau selepas ini mereka ini lebih hebat daripada kita yang telah lama memakai tudung…sebaliknya berdoa semoga mereka diberi hidayah secepat mungkin.

penyakit tunjuk-tunjuk

Silalah baca entry saya ini dengan hati yang lapang dan berfikiran terbuka..waras.

Dah lama nak tulis tentang tunjuk-tunjuk ini..tapi selalu terlupa.Tapi entah kenapa tadi bila sorang kawan yang tunjuk-tunjuk lagi, maka saya tetiba rasa teringat nak tulis pasal perkara ini. Saya tulis ini bukan dasar tak puas hati atau cemburu atau dengki atau apa sahaja perbuatan yang serupa. Tapi lebih kepada pandangan saya dan keprihatinan saya terhadap penyakit tunjuk-tunjuk yang semakin berleluasa.

Dahulu, sebelum kahwen, saya juga mengolongkan diri saya dikalangan orang yang mempunyai penyakit tunjuk-tunjuk. Beli ini nak tunjuk, beli itu nak tunjuk. Waktu tu saya tak fikir pun apa-apa. Cuma saya nak ‘bagitau’ kat orang luar sana yang saya dah beli benda ini dan itu. Lebih kurang macam ‘mempromosikan’ barang yang dah dibeli. Lepas kahwen, penyakit ini ada sedikit lagi..lebih2 perempuan kan, tipulah kalau tak beli bag yang ada jenama lepas tu tak show off kan…atau beli pinggan2 yang mahal tak show off kan. Ada…saya pernah ada penyakit tunjuk-tunjuk. Bila lelama tu, hubby tegur saya….

Kenapa, setiap kali nak beli itu ini nak tunjukkkkkkkkkkkk?

saya katalah sebab perkara ini biasa jer..tak jadi masalah..just nak share…lepas dia kata lagi…

Tak yah nak tunjuk-tunjuk…pakai sendiri sudahlah

Ok…fine..then I thought…errrmm oklah lah kan.. toksah lah tunjuk-tunjuk..biarlah orang nampak sendiri n cakap sendiri. So, start daripada itu sayapun mulalah tak menunjuk-nunjuk. Membeli, dan simpan….guna bila ada keperluan sahaja.

Ok berbalik kepada tajukni…saya rasa penyakit tunjuk-tunjuk ni dah menular kepada kebanyakkan orang Malaysia. Saya pun kurang pasti kenapa. Lebih-lebih lagi blog wanita. Saya tercari-cari blog wanita yang betul2 menyalurkan pendapat mengenai hal-hal sekitaran..bukan hanya mengenai fesyen, bag, atau apa-apa yang berkaitan. But mostly, blog sekarang lebih kepada pembinaan rohani dari segi material. Mana dia blog yang menyalurkan informasi yang boleh mencabar cara pemikiran kita sebagai wanita…yang boleh mengajak kita lebih kebaikan..yang lebih membawa kita kepada perihal yang membantu kita menjalani hidup seharian. Contohnya, tindakan yang boleh diambil apabila kita berhadapan dengan ekonomi yang tak stabil. Duit kita spend macam mana? ada?…memanglah secara rasionalnya kita dah tahu dah benda tu..orang kata..tak yah ajar pun tahukan nak buat apa..tapi kita kena faham..bukan semua orang mempunyai kefahaman isu2 begini. Ada yang memerlukan informasi sebegini…bukan semata-mata informasi material.

Mesti ada yang kata ‘duit aku’..memang betul duit kamu..memang tak boleh dinafikan. Jadi takkan nak guna duit orang lain pulakkan nak beli barang2 branded. Betul tak? tapi berapa sangatlah gaji seseorang itu jika bekerja dengan kerajaan. Kalau lepasan degree..paling pun gaji sekitar RM1800 keatas (basic)..bila campur itu and ini adalah dalam lebih kurang RM2500. betul tak? Kalau kerja dengan swasta, tengoklah jugak..bergantung kepada ‘kekayaan’ dan ‘kefamesan’ company tu. Kalau company best, gaji masuk pun best..kalau company biasa..maka faham-fahamlah kan..gajipun tak seberapa. Lagi-lagi dah kahwen..dan beranak-pinak. Setakat anak 2 orang tu boleh tahan lagi..bila 3 atau4 errmmm susahlah nak cerita. Unless, kalau anak orang kaya ker atau hartawan ker..jutawan ker..single ker…belum ada famili ker..itu mungkinlah boleh membeli benda-benda branded. BTW, bukan semua dari golongan atasan yang berkelakuan tunjuk-tunjuk..sometimes, they are more humble daripada orang kebanyakkan..tak percaya cubalah siasat..

Bukannyer apa…saya tak kisah pun kalau orang nak beli barang branded kan..beli..it’s your choice or more precisely it’s your money..so you decide it!..kalau berhutang, sendirilah tanggungkan bukan orang lain..tapi pleasssssssssssseeeeeeeeee..dont show off your things…sebab apa kekadang penyakit ini boleh merebak dengan orang lain…let say you tunjukkan…orang yang tak cukup kekuatan tu mesti cakap…’wow hebatnya boleh belikan bla…bla…bla’….’kayanyer’…atau ‘mesti gaji orang ini tinggikan’…apa lagi..mesti orang yang kurang kekuatan tu pun nak membeli…’kena racun’kan…eko boleh beli, aku pun boleh jugak…berlumba-lumbalah nak membelikan…tanpa memikirkan kesan-kesan sampingan, atau apa2 impak selepas tu..maka membelilah barang branded..kalau berduit tak kisahlah kan..kalau berhutang…ermmmm nayalah. Lepas tu cuaklah nak membayarkan…tapi itu masalah masing2lah kan..sebab duit masing-masing. Lepas tu mula jugak tunjuk-tunjuk…kalau tunjuk-tunjuk itu diiringi perasan riak dan takabur..camner?…

Apa point yang saya nak highlight adalah belilah kalau mampu..lepastu jangan tunjukkan…and show this is what I bought…and the rege..this..this…PLEASE DONT…kalau nak pakai, pakailah kan..sapa nak marah ..tapi itulah cuba lihat sekeliling..not all can afford to buy such branded things? Not all people..dont let them to have your sick in themselves. Make rational in whatever you want to do…

Lastly, wanita yang hebat..bukan banyak mana bag mahal2 dibeli…kekayaan yang ada..tetapi bagaimana dia dapat membantu orang sekitaran dia.atau..bagaimana dia dapat membentuk keluarga yang berjaya

P/S: kalau boleh nak ‘show off’ nuha ada berapa DVD Mickey Mouse..boleh tak? :)..I wish I can be like my sister..she can afford to live without having credit cards.



Kenapalahhhh…

Salam,

Lepas letih buat write-up untuk chapter4, saya saja menyinggah di blog uncle seekers. Saya pasti ramai yang dah tahu pasal cerita ni..dan sekarang ceritani dah semakin hangat sebab dah masuk court. Saya takde nak komen lebih2…dan saya pasti kawan2 semuapun mesti ada alasan sendiri mengenai cerita ini. Apapun, bagi saya tak elok dedahkan dan aibkan orang lain samaada dengan niat yang betul atau tidak. Kalau nak sangat cerita benda yang boleh mengaibkan orang lain, ceritalah dengan siapa yang kita yakini bahawa cerita itu tidak dihebahkan. Ini bertujuan untuk memelihara aib orang tersebut agar tidak dijaja lagi kepada orang lain yang mana mungkin orang lain akan menyebarkan dengan orang lain. Namun sebaiknya adalah lebih baik untuk kita jaga aib orang lain tanpa menyebarkan kepada orang lain, maka sebagai balasannya Allah akan jaga aib kita..insyaAllah.

Sebenarnya, ini entri pertama saya untuk kolum ‘bicaraku’. Memandangkan saya ini gemar membuat criticism dan berfikir terhadap sesuatu perkara, maka saya wujudkan kolum ini. Berkongsi apa2 saja informasi yang dirasakan wajar untuk dikongsi.

Begini…saya ‘terserempak’ dengan blog ini..mengucap panjang saya. Saya ini memanglah jahil…tapi dengan sedikit ilmu agama yang ada dan sedikit iman yang Allah kurniakan kepada saya dapatlah sayani merasai kemanisan hidup sebagai hamba Allah.

Saya kurang pasti apa tujuan utama tuan punya blog itu mengadakan blog untuk anjing peliharaannya. Adalah tidak wajar diadakan blog sebegitu semata-mata untuk menyatakan kepada ‘orang diluar sana’ apa salahnya kita ini sebagai orang Islam memelihara anjing. Saya rasa tuan punya blog itu lebih beragama dari saya (mungkin, melihat dari segi pemakaian beliau). Namun, apakah sebab musabab beliau memelihara anjing adalah kurang pasti.

Pada pandangan saya, adalah tidak salah untuk memegang anjing jikalau ketika itu kita berada dalam keadaan ‘terpaksa’. Sebagai contoh, doktor haiwan yang perlu memberi suntikan kepada haiwan tersebut kerana sakit atau mungkin ingin melakukan pembedahan. Mungkin juga contoh lain adalah kerana nyawa kita mungkin terancam untuk tinggal dikawasan yang memang ramai pencuri atau kemungkinan kita berada ditengah-tengah hutan dan kita berasa dengan adanya anjing mungkin boleh membantu kita sekiranya kita berhadapan bahaya. Namun, sekirannya kita saja2 suka untuk memegang anjing…adalah tidak wajar bagi saya. Apa salahnya jika kita meminta kepada Allah pertolongan melalui doa dan menyakinni akan didoa tersebut dimakbulkan oleh Allah. Maka itu yang sewajarnya.

Walaubabagaimanapun, tidak ada salahnya dengan anjing…jangan memandang remeh dengan makhluk ini. “Dia’ pun mempunyai tugasnya sebagai makhluk..namun janganlah berlebih-lebihan dengan makhluk ini…ini kerana, makhluk ini secara terang-terangan haram bagi kita..Makanya, sedih saya melihat manusia yang beragama Islam yang berakal boleh membuat tindakan tersebut (memelihara anjing). Apapun awasi tindak-tanduk kita sebagai orang Islam dengan apa jua perbuatan kita. Jangan malukan agama kita…

Salam Maal Hijrah semua